2013. március 20., szerda

naplopó lámpák - avagy a fénycsatornák

Hangulatunkat nagyban befolyásolja a fény jelenléte, illetve annak milyensége. Biztosan frissebbnek, aktívabbnak érzi magát mindenki egy napfényes délelőttön, mint egy komor téli napon. Az otthon töltött nappali óráink is legszívesebben a legvilágosabb helyiségben zajlanak, figyeljük csak meg. De ugyanolyan fontos, hogy egy kevésbé központi szerepű teret is megfelelő fénnyel lássunk el (folyosó, fürdőszoba, gardrób..). Mi sem szebb, ha nem lámpával, hanem természetes napfénnyel oldhatjuk ezt meg.







A fénycsatornák (általában) a tetőről vezetik le a napfényt a kívánt helyiségbe egy tükrös bevonatú csatornán keresztül. Szép, energiatakarékos, természetes, de a hasznossága felülmúlja minden egyéb jellemzőjét. Egy kevésbé világos helyen, vagy oda, ahova alap esetben nem terveznénk ablakot, kiváltképp a legpraktikusabb választás.



Irodák, üzletek fenntarthatóságát, költséghatékonyságát használják ki.




Egy fénycsatornával egy hat négyzetméteres helyiséget tudunk ideálisan bevilágítani. Minden olyan helyiségben alkalmazható, amely nem határos a homlokzattal és a tetővel közvetlenül nem érintkezik.

Nagyobb helyiségekbe is nyugodt szívvel alkalmazhatjuk, izzót is be lehet építeni, így napnyugta után lámpaként használjuk.



Természetesen ez a házépítőket érinti leginkább, de kész házba is lehetséges a beépítése.

Fénycsatorna by Lovegrove









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése